Tidsmaskinen DeLorean

I filmen “Back to the Future” från 1985 är en DeLorean ombyggd till en tidsmaskin. Att tidsmaskinen hamnade i en sportbil var en slump, filmens upphovsmän, Robert Zemeckis och Bob Gale, hade först planer på att tidsmaskinen skulle finnas i ett kylskåp. De resonerade sig dock fram till att en bil skulle vara bättre eftersom tidsmaskinen då blev mobil. En DeLorean valdes för sitt futuristiska utseende. Eller som tidsmaskinens uppfinnare i filmen, Dr. Emmett Brown, spelad av Christopher Lloyd, säger: “The way I figured it, if you´re gonna build a time machine into a car, why not do it with some style?”

Det gjordes tre filmer om tidsresenärerna Dr. Brown och hans unge kompis Marty McFly, spelad av Michael J. Fox, och deras DeLorean. Filmteamet använde sig av totalt sju stycken DeLoreans, varav exemplaret från den första filmen nu finns på Petersen Automotive Museum i Los Angeles. Det blev populärt att bygga om DeLoreans för att likna bilen i filmerna, och det finns åtminstone 87 kända repliker idag. Det säljs färdiga kit för att förvandla sin DeLorean till tidsmaskinen. Har man inte råd med en DeLorean kan man även bygga om en Bricklin SV-1 med gott resultat.

Bilen i filmen genomgår några ombyggnationer under filmseriens gång. Kärnan i tidsmaskinen är Fluxgeneratorn, som behöver en input på 1,21 gigawatt, vilket var tänkt att erhållas från kärnbränsle. I första filmen används kraften från en blixt för att kunna hoppa i tiden, men i slutet på filmen kommer Dr. Brown tillbaks från framtiden och har då monterat en Mr. Fusion på bilen som kan omvandla hushållssopor till erforderligt bränsle. Andra förbättringar på den DeLorean som kommer tillbaka från framtiden är ett hovringsystem som gör att bilen kan flyga. Under de tre filmerna vistas huvudkaraktärerna i samma stad i Kalifornien men under fyra olika epoker. Dels i 1985, 1955 och 2015. Genom problem med tidskontrollen hamnar de även i 1885, och genom ett skurkaktigt beteende av McFlys antagonist Biff, ser de även ett alternativt, dystopiskt, 1985. Filmserien gav även upphov till en tecknad TV-serie med samma tema.