The Batmobile

Batmobilen gjorde sin debut i populärkulturen i maj 1939. I nummer 27 av Detective Comics, utgiven av DC Comics, presenterades karaktären Batman för första gången. Seriefiguren skapades av Bill Finger och Bob Kane. I denna första berättelse med Batman finns hans bil med, men den kallas inte för Batmobile och ser ut att vara en rätt så ordinär bil. Under de åttio år som förflutit sedan Batman skapades har hans Batmobile presenterats i många inkarnationer, inte minst i TV-serier och på film.

Namnet Batmobile började först användas om hjältens bil i ett tecknat äventyr från 1941, men då hade redan bilen fått mängder av mytiska egenskaper. Bilen är bland annat bepansrad, och kan stå emot allt tyngre vapenslag och explosioner med varje ny version. Bilen är bestyckad med alla möjliga sorters vapen, allt från kulsprutor till missiler. Bilen kan självklart spruta ut olja som förföljare ska halka på, och dimridåer för att de ska tappa bort Batmobilen. Vissa inkarnationer av bilen är utrustad med teknik för att möjliggöra långa hopp, eller rent av flygförmåga. Den har ibland kunnat köra uppför väggar, hoppa över raviner eller med hjälp av ankare kunna ta skarpa kurvor i hög fart.

Sedan den första TV-serien om Batman gjordes, finns flera “riktiga” Batmobiler som filmbolagen använt. Det finns även en svenskbyggd replika.