Olika sätt att finansiera en bil

När du väl har bestämt dig för att skaffa en bil eller byta bil finns det ett flertal sätt som du kan finansiera din bil på. Många väljer mellan att köpa en bil eller leasa en bil. Om du ska byta bil och ditt fokus inte ligger på att äga en bil kan du leasa bil istället. När du privatleasar en bil hyr du en bil under en längre period men du äger den inte. Avtalsperioden är oftast 36 månader. Genom att leasa en bil slipper du tänka på saker som bilens andrahandsvärde och det omfattande projektet att sälja bilen när du vill ha en ny. En stor fördel om du väljer att privatleasa en bil är att du inte behöver lägga någon kontantinsats i början, vilket gör att du inte behöver binda något kapital i bilen. Att leasa en bil är perfekt för den som inte får ett lån eller kan spara ihop till en större kontantinsats. Du kan genom leasing ha tillgång till en ny bil även om du inte har en hög lön eller ett stort sparande. Du kan alltid känna dig trygg med vetskapen om att du inte kommer få stora kostnadssmällar med bilen om du leasar den. Du slipper också att fixa med försäkringar och service. Ett vanligt dilemma som många har är att bilen minskar drastiskt i värde den första tiden, vilket du slipper tänka på med leasing.

Att köpa en bil

Det andra alternativet är att köpa dig en bil. Om du ska köpa en bil behöver du ha antingen ta ett billån eller ha en större summa sparad. Det är en stor kostnad i början men du har fullt förfogande över bilen och du kan göra vad du vill med den och köra hur långt du vill. Men att äga en bil betyder större ansvar. Du behöver teckna försäkring, hålla koll på service och verkligen säkerställa att rätt åtgärder för bilen vidtas. Om bilen är äldre än tre år måste du hålla koll på besiktning också. En stor fördel med att äga din bil är att du kan göra vad du vill med den och ha den hur kort eller lång tid du vill.

Välj utifrån din livssituation

Att leasa en bil eller att köpa en bil är de två vanligaste alternativen. Oavsett vilket du väljer kommer det kosta pengar och vad som är rätt val för dig kan bara du avgöra utifrån dina förutsättningar och behov. Det är din livssituation som avgör och det allra viktigaste är att du tar ett välgrundat beslut.