Glöm inte att försäkra bilen

Har du köpt en bil tidigare känner du antagligen till vad som krävs. Det finns en rad med saker du bör känna till för att köpa den rätta bilen för dig. Men när du väl äger en bil finns det fortfarande saker du bör känna till. En av dessa är bilförsäkringen. Det spelar faktiskt inte någon roll ifall du köper en ny bil eller en begagnad, du rekommenderas alltid att teckna en bra försäkring. Anledningen till detta beror på att försäkringen ser till att du själv inte behöver betala en enorm summa om du skulle råka ut för en olycka, skada eller något liknande. Enligt lagen är det krav på att du har minst en trafikförsäkring för att få köra med din bil i allmän trafik.

Men förutom en trafikförsäkring är det även rekommenderat att du tecknar en halvförsäkring eller en helförsäkring. Hos Insplanet kan du jämföra olika bilförsäkringar för att lättare hitta den som passar dig och dina behov. De olika försäkringar skyddar dig mot olika saker, en trafikförsäkring har endast ett litet grundskydd medan de andra två ger dig ännu mer skydd. Här nedan kan du läsa mer om vad som ingår i de olika försäkringarna. Det kommer förhoppningsvis göra det lättare för dig att avgöra hur stort skydd du anser att du behöver. Kom dock ihåg att ju större skydd du vill ha desto dyrare kommer försäkringen att vara.

Detta ingår i bilförsäkringar

De flesta bilförsäkringar är ganska lika i upplägget. Det som skiljs åt är främst hur de olika försäkringsbolagen väljer att ersätta de olika skadehändelserna. Vissa försäkringsbolag har även extra skydd i sina halvförsäkringar eller helförsäkringar. Detta gäller dock främst de större bilförsäkringarna som finns. Vissa personer tycker det är bättre att välja en standardförsäkring och sedan välja tillägg som bolaget erbjuder. Tillägget kan till exempel bestå av en självriskreducering vid skador eller ger dig rätt till en hyrbil ifall din måste tas in på lagning.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är ett måste för dig som äger eller vill köpa en bil, och kommer använda den ute i trafiken. Denna ersättningen kan ersätta personskador på passagerare och föraren i bilen, oavsett om det var du eller någon annan som vållade skadorna. Trafikförsäkringen ersätter även personskador ifall en person utanför bilen skadats, samt om föraren skadat egendom med bilen. Självrisken för trafikförsäkringen ligger ofta runt 1000 kronor.

Halvförsäkring

Väljer du att teckna en halvförsäkring ger den samma skydd som en trafikförsäkring, plus skydd mot stöld-, allrisk-, maskin-, brand-, glas,- och rättsskyddsförsäkring. Skulle du köpa en nyare bil som har en vagnskadegaranti kommer du klara dig med en halvförsäkring, eftersom det ger samma skydd som du får med en hel försäkring.

Helförsäkring

Den allra mest omfattande bilförsäkringen du kan teckna är en hel försäkring. Denna ger dig samma skydd som trafikförsäkringen plus en halvförsäkring. Det extra skyddet som tillkommer vid en helförsäkring är vagnskadeförsäkringen. Den ingår endast i en helförsäkring, förutom om det tillkommer när du köper din bil. Vissa bilfirmor ger dig nämligen en bilförsäkring i samband med bilköpet.