Maserati

Det var tre av bröderna Maserati som startade fabriken i Bologna 1914. De tillverkade först tändstift men fick även ägna sig åt flygplansmotorer under kriget. De tre bröderna var Alfieri, Ettore och Ernesto. Två ytterligare bröder, Carlo och Bindo, blev senare även de involverade i bilföretaget. Maseratibröderna hade redan byggt bilar, och tävlat, för Diatto. Aflieri var synnerligen framgångsrik som tävlingsförare.

1926 lade Diatto ned sin egen tillverkning av racerbilar och bröderna tillverkade sin första Maseratibil. Den lyckades mycket bra i tävlingar med Alfieri bakom ratten. Bröderna fortsatte att bygga racerbilar åt Maserati, såväl som åt andra privatförare. Maseratis logotyp, treudden, skapades av den sjätte brodern Maserati, Mario, som blev konstnär i stället för bilbyggare. Mario inspirerades till logotypen av statyn av Neptunus, med sin treudd, som står på Piazza Maggiore i Bologna.

Efter att Alfieri dog 1932 fortsatte bröderna bygga framgångsrika bilar i några år till. 1937 sålde de företaget och bilmärket till finansfamiljen Orsi, som flyttade verksamheten till Modena, händelsevis samma stad som bevittnade födelsen av Ferrari. Bröderna arbetade dock kvar hos Orsi på ett tioårskontrakt, varefter de startade ett annat bilföretag. 1957 drog sig Maserati bort från egen tävlingsverksamhet efter den tragiska dödsolyckan i Guidizzolo under biltävlingen Mille Miglia. Efter flera ägarbyten hamnade Maserati, som vanligt i Italien, under FIAT 1993.