Herbie

Herbie är stjärnan i en rad filmer från Disney, varav den första kom 1968. Herbie är en benvit Volkswagen typ 1 från 1963 med rallystripes och siffran “53” på bagagelucka, motorhuv och dörrar. Herbie är en autonom bil som kan köra och agera självständigt. Framgången med den första filmen, “The Love Bug”, från 1968, sporrade Disney att komma ut med tre ytterligare filmer om bilen fram till 1980. Senare kom även en remake på den första filmen, en TV-film och en kort TV-serie.

Bilen figurerade flitigt i olika Disneyshower som “Disney on Ice” och “Disney on Parade” men har under senare decennier ersatts av Disneyskapelsen Lightning McQueen, som ju också är en självkörande och tänkande bil. Bland Volkswagenentusiaster är kärleken till Herbie stor. Vid varje Volkswagenträff dyker det upp VW-bubblor som försöker efterlikna hjälten, i färgval och med rätt dekaler. Herbie representerade något nytt på bioduken när den första filmen kom. Det förekom redan filmer där en bil kunde ha en ledande roll, som James Bonds Aston Martin DB5 i “Goldfinger” från 1964, eller Steve McQueens gröna Ford Mustang i “Bullitt” från 1968, men Herbie var den första huvudrollsinnehavaren som var en bil. För att möjliggöra scenerna där Herbie kör själv byggdes bilen om så att en förare kunde sitta lågt i baksätet och köra bilen. På så sätt syntes inte föraren i filmen.

Ingen vet riktigt hur många bilar som användes under produktionen av Herbiefilmerna, men det lär röra sig om minst 50 stycken. Många av de lätt kraschade eller ej brukbara exemplaren skrotades helt enkelt utan dokumentation efter produktionen av filmerna. Några av de bilar som man med säkerhet vet har varit med i filmerna förvaras på olika museer eller ingår i privata samlingar. Ibland säljs någon av dessa på auktion. 2018 såldes en Herbie från filmerna “Herbie Goes to Monte Carlo” från 1977 och “Herbie Goes Bananas” från 1980 för US$128700.