Gör bilen roligare med chiptrimning

Tycker du att din bil saknar effekt? Den kanske erbjuder skön komfort och den utrustning du behöver, men saknar det där trevliga draget när du trycker på gasen. Är din bil utrustad med någon form av turbomotor – bensin eller diesel – har du mycket att vinna på att satsa på chiptrimning! Här ska vi titta på fördelarna med denna metod att få fler hästkrafter i pärlan.

Idag är det mycket enkelt att trimma fram en högre effekt ur motorn, tack vare bilens moderna elektronik. Det är inte längre nödvändigt att byta kamaxlar, trycka ned ett större turboaggregat med mera för att åstadkomma en roligare motorkaraktär. Dagens trimning är mycket mer sofistikerad än så; oavsett om det handlar om dieseltrim eller trim av en bensinbil så görs detta med något så enkelt som en programvaruuppdatering.

Uppdateringen innebär en optimering av motorstyrningen med bland annat en modifiering av turbotrycket. Resultatet är att bilen får fler hästkrafter och ett ökat vridmoment jämfört med vad motorn presterar i originalutförande. Hästkrafter handlar i sig mest om toppfart; det som är särskilt intressant här är ökningen av vridmomentet som påverkar bilens förmåga att accelerera snabbare. Det här är samtidigt en säkerhetsaspekt, eftersom det innebär att du kan göra snabbare omkörningar och därmed undvika att befinna dig på fel sida av vägen längre tid än vad som är nödvändigt. Körbarheten förbättras över den “användbara” delen av motorns register, inklusive en kvickare gasrespons. Det sistnämnda gör under för körglädjen!

Ytterligare en trevlig effekt av motoroptimeringen är att du kan se fram emot en lägre bränsleförbrukning. Det här är något som förstås gynnar både miljön och din plånbok, särskilt i tider där bränslet är mycket kostsamt. Något som däremot inte är dyrt är att locka fram mer effekt ur din motor; för endast några tusenlappar kan du åtnjuta alla positiva effekter som trimningen innebär. Installationen är dessutom busenkel. Du kopplar enkelt in en färdig “trimbox” i bilens analysuttag och programmeringen sker sedan lekande lätt per automatik. Sedan är det bara att tuta och köra, som det brukar heta!

För att summera så gör chiptrimning din bil roligare i och med den ökade effekten och vridmomentet, som framförallt ger bilen bättre acceleration över en stor del av registret. Dessutom gör du både miljön och den egna ekonomin en tjänst genom en lägre bränsleförbrukning. Trevligt på alla sätt, med andra ord.