Lamborghini

Sportbilsmärket Lamborghini skapades 1963 av den italienske industrimannen Ferruccio Lamborghini. Han hade gjort sig en förmögenhet genom att bygga traktorer av gammalt krigsmaterial som fanns kvar i Italien efter andra världskriget. En del av förmögenheten använde han till att köpa en Ferrari. Efter att han fick problem med sin Ferrari bestämde han sig för att han kunde konstruera en bättre sportbil själv. Han ansåg att en del av Ferraris problem berodde på att de hade gjort om en racerbil till en landsvägsbil. Lamborghini skulle i stället utveckla sin sportbil direkt för landsvägen.

Trots sina antipatier för Ferrari lockade han över sina främsta bilbyggare från just Ferrari. Det handlade både om ingenjörer, tekniker och karossmakare. Lamborghinis bilar väckte uppmärksamhet på bilmässorna i Europa i mitten av 1960-talet. De olika modellerna namngavs ofta efter olika framstående avelslinjer inom tjurfäktningen. Lamborghinis logotyp innehåller också en tjur och Ferruccio var själv född i oxens (tjurens) tecken.

Efter oljekrisen i början av 1970-talet fick Lamborghini ekonomiska problem. Nästan ingen ville längre köpa bensintörstiga sportbilar. Samtidigt fick Lamborghinis traktorfabriker problem med händelser i Sydafrika och Latinamerika. Lamborghini sålde sin sportbilsverksamhet 1974 och drog sig tillbaka till sin vingård. Efter några fler ägarbyten och en konkurs hamnade Lamborghini till slut hos VW-gruppen 1998 som placerade märket under Audi. 2018 var Lamborghinis bästa försäljningsår hittills.