Köpa begagnad bil

Alla människor som äger eller har ägt en bil har troligtvis haft samma tanke i samband med köp. Är det bättre att köpa en begagnad bil eller ska man välja en ny? Det finns många fördelar med båda alternativen. Köper du en begagnad bil är det mycket som du själv måste ha koll på och det finns heller ingen garanti som du kan förlita dig på. Köper du en ny bil har du möjlighet att utforma den efter dina egna önskemål, men å andra sidan måste du också lägga ut en hel del pengar.

Att köpa begagnade bilar är idag ingen konst! Det finns mängder av riktigt bra och professionella bilhandlare att välja mellan, men det finns även många privatpersoner som sätter ut sina bilar till försäljning. Båda alternativen är lika populära, men köper man från en privatperson är det viktigt att vara försiktig. Vi har samlat en lista på saker som du behöver tänka på när du ska köpa en begagnad bil!

Checklista

1. Kontrollera hur bilen ser ut på utsidan, alltså bilens yttre skick. Titta om det finns några skador eller rostangrepp som du kommer behöva hantera själv och glöm inte bort att titta på däcken. Hur däcken ser ut kan kännas oväsentligt, men sanningen är att nya däck faktiskt är en riktigt stor kostnad som du gärna vill slippa. Titta på vindrutan. Finns det sprickor eller stenskott?

2. Hur länge har den nuvarande ägaren haft bilen? Om bilen bara har ägts under en kortare period bör du fråga dig själv varför. Se om säljarens svar låter troligt. I bilens eget registreringsbevis kan du även själv se hur många ägare som den har haft tidigare. Har det varit många ägare under en kort tid kan du nog räkna med att bilen har bidragit med en hel del problem.

3. Kontrollera att alla papper finns tillgängliga och titta även på när bilen senast var servad. Hur ser det ut från den senaste besiktningen som gjordes? Finns det några anmärkningar och är de åtgärdade? Se till att du får se bevis på att saker har blivit reparerade, t.ex. att kamremmen är bytt när det har behövts.

4. Titta inte bara utsidan av bilen, utan titta även på insidan. Lyft upp motorhuven och hör hur motorn låter när bilen står på tomgång. Motorns ljud ska vara fint och mjukt hela tiden. Det bör inte slamra eller knacka på något sätt och inte heller hacka.

5. Provkör alltid en bil innan du köper den och om du har möjlighet så ta med dig en vän som också kan testköra eller sitta bredvid dig. Fyra ögon kan alltid se mer än två och fyra öron kan alltid höra mer än två.