Självkörande bilar och AI

Även om det talats mycket om självkörande bilar de senaste åren så är vi nog många som fortfarande uppfattar konceptet som någonting hämtat ur science fiction. Vi vet att det är på gång, att självkörande bilar kommer att trafikera våra gator i framtiden, men där är vi väl inte riktigt ännu?

[IMAGE=dP0z8Hfs7reg.jpg]

Men faktum är att vägarna redan nu till viss del befolkas av fordon som kan kallas självkörande. Dock är vi inte riktigt framme vid att bara kunna sätta oss i en bil utan ratt, säga vart vi ska och sen bara luta oss tillbaka medan bilen kör oss dit. De självkörande bilar som finns tillgängliga att köra nu är snarast att betrakta som ett slags hybrider. De har kapacitet att köra och navigera relativt självständigt men det är fortfarande du som förare som har det största ansvaret. Det ligger dock inte särskilt långt i framtiden att helt autonoma bilar släpps för konsumentmarknaden.

[IMAGE=d1BJlcbZbnZX.jpg]

Försök med självkörande bilar pågår just nu

[IMAGE=eTT1FDeJidPR.jpg]

Nyligen genomfördes ett försök i tre amerikanska delstater som gick ut på att låta självkörande lastbilar leverera post. Dock körs varje resa under övervakning av både en chaufför och en ingenjör. Nyligen genomfördes också ett försök i London, vilket beskrivs som ett av de första som skett i en ”komplex urban miljö”.

Här var syftet endast att se hur väl förarlösa bilar klarar sig i stadsmiljöer. Också här skedde alla färder med chaufförer som var redo att gripa in om någonting skulle ha gått fel.

Avancerad teknik

Det krävs såklart väldigt avancerad teknik för att bygga en självkörande bil. Runtom hela fordonet finns en mängd sensorer som håller koll på omgivningen. Med informationen från sensorerna skapar bilens AI en tredimensionell bild av allt som finns runt bilen. Information som datorn sen använder för att navigera och göra säkerhetsbedömningar.

Qleano flyttstädning i Gävle är definitivt inte styrda av någon AI-robot. Hundratals nöjda kunder varje månad visar att det är ett städbolag som tror på ett personligt bemötande. Du bokar enkelt en tid via deras växel, eller online om du hellre vill det. Du får alltid ett fast pris vid beställningen utan några dolda kostnader. Eftersom det är flyttstädning det rör sig om får du självklart besiktningsgaranti. Det betyder att om ditt hem inte skulle passera besiktningen så kommer Qleano att städa tills det gör det, utan extra kostnad. Vänd dig till dem om du letar efter flyttstädning i gävle.

Exakt vad som sker i framtiden är förstås omöjligt att sia om. Alla försök med självkörande bilar har inte skett utan tragik. År 2018 dog en kvinna tragiskt efter att ha blivit påkörd av en självkörande bil. En olyckshändelse som satte ljus på hur svårt det är att programmera en AI som kan ta alla riskfaktorer i beaktande. Biltillverkarna har dock inte råd att låta självkörande bilar gå ut på konsumentmarknaden utan att först åtgärda den här typen av problem.