Klassiska bilspel

Spel där man kör bil i en eller annan form har varit ett populärt tema i datorspelens värld i princip ända sedan de första spelen dök upp. Det allra första bilracingspelet anses vara Gran Trak 10 som utvecklades och distribuerades av Atari 1974. Med dagens mått mätt är grafiken förstås väldigt primitiv och lågupplöst, men spelet var väldigt populärt i arkadhallarna när det kom, då inget liknande hade skådats tidigare.

[IMAGE=fdRcevb2eftu.jpg]

I spelet ser man en racingbana rakt uppifrån och man ska försöka köra hela banan runt så snabbt man kan med sin bil, utan att krocka. Det arkadkabinett som spelet var installerat i var ofta påkostat med både ratt och pedaler, för att få till en bättre körkänsla.

[IMAGE=byfJP9b3JMyo.jpg]

Speed Race

[IMAGE=bhreAzfDLdnF.jpg]

Samma år, 1974, släppte Taito arkadspelet Speed Race. Även det var ett bilspel, fast med vertikalscrollande skärm, vilket gjorde att miljöerna hela tiden skiftade. Rent spelmekaniskt påminner det om Spy Hunter, som är ett arkadspel från 1983, men där man även kan skjuta med sin bil.

Pole Position

Atari låg bakom många arkadspel under 70- och 80-talet. Pole Position från 1982 är ytterligare ett sådant med bilracing, denna gång med Formel 1-tema. Nu har perspektivet återigen skiftat och man ser denna gång sin bil bakifrån och lite ovanifrån, i det som inom datorspelsvärlden brukar kallas tredjepersonsperspektiv. Spelet går helt enkelt ut på att köra de olika Formel 1-banorna snabbare än sina datorstyrda motspelare.

Pitstop

Ett liknande spel är Pitstop från 1983, utgivet av Epyx. Det släpptes till hemdatorer som Commodore 64 och Ataris 8-bitarsmodeller. I detta spel slits dessutom däcken på bilen ju mer man kör, precis som i Formel 1 på riktigt. Detta illustreras genom att däcken skiftar lite i färg, så man ser när det är dags att åka in i depån för att byta dem.

Det är dock inte bara i datorspelens värld som däcken på bilen behöver bytas. I den verkliga världen kan du klicka dig in hos www.hjuldepan.se när du behöver köpa nya däck till bilen. Genom att enkelt mata in din bils registreringsnummer får du snabbt upp däck som passar till den bilmodell du äger.

Night Driver

Ett annat klassiskt bilspel är Night Driver som kom 1976, även detta från Atari. Den här gången är det förstapersonsperspektiv som gäller. Vid den här tiden fanns det såklart inte datorkraft nog att ha 3D-miljöer så istället löste Atari det genom att spelet utspelar sig på natten varav namnet. Man ser med andra ord bara reflexerna från stolparna på sidorna av vägen. Night Driver var även ett av de första bilspelen där man fick tävla mot datorstyrda motståndare, istället för att bara köra själv mot klockan.

Out Run

Slutligen har vi Out Run från 1986 som blev en stor succé i arkadhallarna. Det utvecklades av Sega, som senare släppte flera spelkonsoler under 80- och 90-talet. I spelet kör man en röd Ferrari Testarossa genom varierande landskap. Out Run portades till en mängd hemdatorer och kändes fräscht och nyskapande för sin tid. Grafiken var tekniskt imponerande och man kunde även välja olika låtar på en bilstereo, vilket var nytt i spelvärlden.